Aikido edzés felnőtteknek

Az aikido szamuráj gyökerekből táplálkozó,
tradicionális japán harcművészet.
Nem küzdősport, ahol versenyeket rendeznek, és a cél szabályok közé szorítva a másik legyőzése.
Az aikido harcművészet (budo), ahol nincs verseny,
nincs végcél, csak az „út” (do) a gyakorlás.
Az aikidoban csak önmagunkat „kell legyőzni”, túlszárnyalni.
Az edzéseken nem ellenfelek állnak egymással szemben,
hanem gyakorlópartnerek, akik segítik egymást a fejlődésben, a technikák tökéletesítésében.

Pillants bele egy edzésbe az alábbi kisvideón!

Az AIKIDO technikák alapelvei

Az AIKI-n alapuló harcművészetekben, mint amilyen az aikido is, fontos alapelv, hogy nem a testi erőre, hanem a technikára épít. Az soha nem jelentett egy harcművészeti iskolának dicsőséget, ha olyan művészetet tanított, ahol azt hirdette, hogy egy erős ember le tudja győzni a gyengébbet, ehhez nincs szükség technikára. Az AIKI-n alapuló harcművészetek pont az ellenkezőjére törekedtek, hogy hogyan tud legyőzni egy gyengébb ember egy erősebb, esetleg még fegyverrel is rendelkező támadót. Az AIKI-t gyakran különleges, misztikus, emberfeletti képességnek gondolják, pedig akik az AIKI-t alkalmazzák, soha nem tekintik ennek, csak egyszerűen technikának. Fontos megjegyezni, hogy ennek elsajátításához egyetlen út vezet, a koncentrált, tudatos és következetes gyakorlás és kutatómunka, de ha kitartó vagy, és az útra lépsz, minden percét élvezni fogod.

Milyen alapelvek is jellemzik az AIKIDO-t, mint AIKI alapú harcművészetet?

A körkörös mozgásban megnyilvánuló harmónia és spontaneitás jellemzi a technikáit.
A körkörös mozgás lehetővé teszi, hogy a támadó energiájával, erejével való összeütközés helyett tökéletes időzítéssel azt elkerüljük, azzal egyesüljünk (musubi), ezzel lehetetlenné téve a további támadást, majd azt elvezessük a számunkra megfelelő irányba, s végül a támadó egyensúlyának megtörését (kuzushi) követően a támadás energiáját visszafordítsuk a támadóra dobástechnika vagy ízületfeszítésen alapuló rögzítés technika alkalmazásával.

Az aikido gyakorlója olyan, mint egy „tükör”, a támadás energiáját végül vissza fogja fordítani a támadóra. Nem a testi erőre épít, hanem tökéletes időzítésre, a támadás vonalából való kitérésre, a támadó energiájával való egyesülésre, egyensúly megtörésére, az energia visszafordításra, ízületfeszítésre, az anatómiailag gyenge pontok megütésére (atemi). Ez mind-mind technika, ami elsajátítható.

A technikák, mivel jelentős részük ízületfeszítéssel járnak, igen komoly sérüléseket is tudnának okozni. Mindig ott a lehetőség: „megtehetném, de nem teszem”. Ez az a szellemi örökség, amit az aikido alapítója ránk hagyott, hogy ne agresszióval válaszoljunk az agresszióra, soha ne éljünk vissza a megszerzett tudásunkkal.

Természetesen az edzésen, ha ízületfeszítést alkalmazunk, nagyon oda figyelünk a gyakorlópartnerünk jelzésére, hogy csak addig történjenek ezek a feszítések, amíg biztonságosak, sőt az edzésen alkalmazott ízületfeszítések kimondottan egészségesek, mivel megtisztítják az ízületeket.

Az edzéseken nem ellenfelek állnak egymással szemben, hanem gyakorlópartnerek, akik segítik egymást a fejlődésben, a technikák tökéletesítésében.

Megnézem ingyenes nyílt edzésen >>

Kinek ajánlott?

Nőknek, férfiaknak, gyermekeknek egyaránt. Életkortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárki gyakorolhatja az aikidot saját képességei szerint, mivel tiszteletben tartjuk, hogy mindenkinek különböző adottságai és fizikai képességei vannak, és különböző okok miatt kezdik el az aikidot gyakorolni. Felnőtt csoportunkba 14 éves kortól lehet csatlakozni.

Ahhoz, hogy elkezd a gyakorlást a dojonkban,
semmilyen előképzettségre nincs szükséged,
csak szorgalmadat, lelkesedésed
és nyitottságod hozd magaddal.

Kezdők tanításáról

Az újonnan érkező gyakorlók beilleszkedésének megkönnyítése és a biztonságos gyakorlásuk érdekében, az oktató a személyükre szabottan egy gyakorlatsort állít össze, amit türelemmel és precízen lépésről-lépésre átvesznek több edzésen keresztül.
Ebben a gyakorlatsorban alapmozgások, gurulás technikák és alaptechnikák szerepelnek, mind pusztakézzel, mind fegyverekkel. Ennek elsajátítása után van lehetőségük csatlakozni a többi gyakorlóhoz, de aggodalomra semmi ok, a dojonkban csak segítőkész és udvarias emberek gyakorolnak. Olvasd el ezt is: Merd elkezdeni! – Aikido kezdőknek

Megnézem ingyenes nyílt edzésen >>

Milyen élettani, és egyéb hatásai vannak az aikido gyakorlásnak?

  • Tökéletes technika csak tökéletes testtartásból lesz, ennek hozománya, hogy megszűnnek a blokkok a testben.
  • Légzés: a helyes légzéstechnika eredményeként nő a tüdőkapacitás, javul az állóképesség.
  • A gurulások átmasszírozzák az egész testet, a talppárnákon való körkörös mozgás pedig a talpat.
  • A gördülő mozgások jó hatással vannak az egyensúlyérzékünkre.
  • Az aikido technikái megtisztítják az ízületeket: azaz olyan módon mozgatjuk meg egymás testrészeit egy edzés folyamán, hogy azok mozgatása pozitív hatást fejt ki az ízületeink, izmaink, csontvázunk és szervrendszerünk egészséges működésére.
  • A technikákat jobbra és balra is gyakoroljuk, ezzel harmonizálódik a két agyfélteke (javulnak mentális képességeink).
  • Az edzéseken kellemesen elfáradunk, megszűnnek az alvási problémák.
  • A budo gyakorlása önfegyelemre, kitartásra, tiszteletre, tudatos figyelemre nevel.
  • Önbizalommal, természetes tartással (mind testtartásbeli, mind szellemi), életerővel ruházza fel gyakorlóit.
  • Koncentráció: Az edzéseken, a budo gyakorlásakor teljes mértékben „jelen kell lenni a pillanatban”, dojonk neve is erre utal, Tada Ima: „csak most, csak ez a pillanat létezik”. A japán stílusú dojo és tradicionális viselet hozzásegít, hogy teljesen kiszakadjunk a hétköznapokból, megszűnjön a külvilág, a napi gondok, és feltöltődve folytassuk mindennapjainkat.
  • Közösség: A dojo tagjai egy összetartó közösséget alkotnak, számos edzéssel összefüggő programon, edzőtáborokon veszünk részt, de az edzéseken kívül is szervezünk csapatépítő programokat.

Az aikido edzések felépítése

Tiszteletadás

Az aikido edzés elején és végén a rövid mokuso-t (meditációt) követően tiszteletadás következik (meghajlás a dojo fő helye, a shomen felé, ahol az Alapító képe található, majd az edzésvezető és a gyakorlók egymás felé is meghajolnak).

Aiki-taiso

Az aiki-taiso nem egyszerű bemelegítés, inkább felkészülési szakasznak lehet nevezni, mivel mind testileg, mind lelkileg felkészít a gyakorlásra. Ennek keretén belül légző-, valamint gimnasztikus és nyújtó elemeket tartalmazó egészségmegőrző gyakorlatokat végzünk.

Ukemi waza

A technikák befogadásának tanulmányozása. Esések, gurulások gyakorlása.

Pusztakezes aikido technikák gyakorlása

Japán anyaszervezetünk alapítója, Kobayashi sensei sajátos oktatási módszert vezetett be, egyrészt a technika bemutatása során nemcsak az oktató hajtja végre az aikido technikát a tanulón, hanem a tanuló is az oktatón, ezzel elősegítve a pontosabb megértést, hiszen így, mint uke (technikát befogadó fél) és mint nage (technikát gyakorló fél) is tapasztalatot szerezhet a tanuló a gyakorlat végrehajtásának módjáról. Másrészt az oktató a dojoban körbejárva maga is beáll 1-1 tanulócsoporthoz, és a szükséges technikai korrekciók megtétele mellett, aktívan részt vesz a gyakorlásban.

Fegyveres gyakorlás

Minden edzés utolsó 15-20 percében fa fegyverekkel gyakorlunk.

Boken: fakard
Jo: 128 cm-es fabot
Tanto: fakés

Nincs éles határvonal az aikidoban a taidzsucu (pusztakezes technikák) és a fegyveres gyakorlás között, mivel a filozófia és annak mozgásban való megnyilvánulása a kettőben ugyan az. A fegyverek szerves részét képezik az edzésnek, mivel a velük végzett gyakorlás az elsajátítandó pusztakezes technikák forrásai.

„Amikor kardot használsz,
a kard tested és szellemed meghosszabbítása.
Amikor nincs kardod,
úgy kell mozognod, mintha lenne,
a kardon keresztül meghosszabbítva testedet és szellemedet.”
(M. Saotome)

A fegyveres gyakorlástól javul a testtartás, finomítja a megfelelő támadási távolság kialakítását, a pontosságot, a koncentrációt, és a központ fogalmának megértését, mivel amikor mindkét kezeddel bokken-t, jo-t fogsz, két karod természetesen közel kerül egymáshoz, és a tested központjából fog mozogni.

Az aikido edzések időtartama 75 perc

 • 15 perc: Aiki-taiso (felkészülési szakasz), ukemi waza (esések, gurulások)
 • 45 perc: Pusztakezes technikák gyakorlása
 • 15 perc: Fegyveres gyakorlás

Az edzések után szabad gyakorlási lehetőség van, oktatói felügyelettel, segítséggel.
Pénteki edzések után pedig közös teázáson lehet részt venni.

Megnézem ingyenes nyílt edzésen >>

Dojonk szervezeti háttere

Az Aikido Tada Ima Dojo az aikido alapítója által létrehozott tokiói székhelyű Aikikai Alapítványhoz tartozó Japán Kobayashi Dojo Hálózat tagjaként működő Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének tagja. (Bővebben erről a Rólunk menüpont alatt olvashatsz.)

A közvetlen Japán kapcsolat biztosítja számunkra a magas szintű folyamatos fejlődés, és nemzetközileg elismert Aikikai dan fokozatok megszerzésének lehetőségét.

Felnőtt csoportunkba 14 éves kortól várjuk kezdők jelentkezését!


 Gyere el most egyik ingyenes nyílt edzésünkre, ismerkedj meg dojonkkal, ahol gyakorlunk, nézz végig egy edzést,
és tedd fel bátran esetleges kérdéseidet!
Ha kedvet kapsz, várunk szeretettel tagjaink közé!

Ingyenes nyílt edzések időpontja >>

Edzések időpontja >>

GYAKOROLJ
AZ AIKIDO TADA IMA DOJOBAN,
JÁRJUNK EGYÜTT AZ ÚTON!

Aikido japán önvédelmi harcművészeti oktatás Esztergom Szentgyörgymezőn