Aikido Tada Ima Dojo Esztergom

Rólunk

Aikido Tada Ima dojo logó

Dr. Havasi Tamás 5. dan Aikikai, Tokió

Tada Ima Aikido Dojo Öndvédelmi Akadémia
dojovezető oktatója

a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének alelnöke és Technikai Bizottságának tagja

1974-ben születtem Esztergomban, ahol jelenleg is élek feleségemmel. A PPKE Jog- és Államtudományi Karán végeztem jogászként.

1995-ben egy baráti társasággal kezdtünk elsőként Esztergomban aikidot gyakorolni. Az indulás – így visszagondolva – igen körülményes volt, bár lelkesedésünk miatt ezt akkor észre sem vettük. Az edzések a már akkor nem üzemelő Szentgyörgymezei moziban folytak, miután pár sor szék eltávolításra került. Kezdetben csak egy vékony padlószőnyeg volt a parkettán, majd idővel még egy réteg padlószőnyeg került rá, már ennek is nagyon örültünk, tatamiról csak álmodoztunk. A technikai irányítást Rakotoarinivo Jean Hugh Michel (2. dan Aikikai) látta el.

A volt mozi helységből átalakítás miatt kiszorulva egy korábban széntárolóként használt pincerendszerben kaptunk helyet, amit próbáltunk lehetőségeinkhez mérten minél jobban rendbe hozni, azonban rövidesen kiderült, hogy a több pici, levegőtlen helység alkalmatlan a megfelelő gyakorláshoz.

Ezt követően folyamatosan kerestük az ideális dojo helyet, sok helyen megfordultunk a városban.

1998-as év mozgalmas volt, egyrészt csoportunk létszám-bővítéséhez kibéreltünk egy iskolai tornatermet és felkértük Rakotoarinivo Jean Hugh Michelt, hogy továbbra is legyen a dojonk technikai vezetője.

Másrészt ebben az évben alakítottam ki első saját dojomat egy 12 tatamis kis gyakorlóhelyet, a házunk tetőterében, ahol szűk körű, de annál intenzívebb gyakorlások folytak.

Szintén ehhez az évhez köthető, hogy kapcsolatba kerültem a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületével. Decemberben részt vettem egy O-Sensei emlékére rendezett edzőtáboron Budapesten, amelyen az MKDE vezetője, dr. Szabó Balázs mester is tartott edzést. Az edzés végén személyesen is beszéltem Vele az esztergomi aikido helyzetéről. A találkozást nemsokára egy bemutató edzés követte Esztergomban, majd 1999 tavaszán kialakult egy Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületéhez tartozó esztergomi csoport, ahol közel 8 évet gyakoroltam.

2006 novemberében – szintén a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesülete égisze alatt – létrehoztam saját Dojomat, az Aikido Tada Ima Dojot, ahol elindítottam saját csoportjaimat, gyerekek és felnőttek oktatását. Dojonkat akkor családi házunk alsó szintjén alakítottuk ki.

2013 nyarán fordulóponthoz érkeztünk. Egy új, japán stílusú dojo építésébe kezdtünk, melyet rengeteg kétkezi munka, valamint a család, a barátok és a dojotagok segítségével már 2014 tavaszán nagy örömmel birtokba is vehettünk.

2016-ban elkészültünk a dojohoz tartozó tradícionális japánkerttel is, saját tervezéssel és kivitelezéssel, mellyel abban az évben országos kertszépítő versenyt is nyertünk.

A japán kertben helyet kapott egy fatüzelésű fürdődézsa is, amely a kiemelt programok során nyújt felfrissülést.

A saját dojo lehetővé teszi, hogy az edzések után még lehetőség van oktatói felügyelettel és segítséggel gyakorolni, vizsgára készülni – igazi kutató „műhelymunkát” végezni, teázni, beszélgetni, ezzel is elősegítve, hogy egy összetartó közösség jöjjön létre.

Nagy utat tettünk meg a kezdeti körülményekhez képest, de minden korszaknak megvoltak a szépségei, soha nem panaszkodtunk, mindig csak előre néztünk, és meg is lett az eredménye.

Dojomban a gyakorlás a Japán Aikido Kobayashi Dojo által képviselt aikido szemlélet és technikai rendszer szerint történik.

Fontosnak tartom, hogy oktatóként továbbra is aktív gyakorló maradjak, megőrizzem a „kezdő szellemet és lelkesedést”. Közel 30 éve gyakorlom az aikidot, de mai napig izgalommal várom az edzéseket, szenvedélyem a tanítás, és a gyakorlás.

Oktatóként folyamatosan azon dolgozok, hogy tanítványaim elégedettek legyenek, jól érezzék magukat a dojomban, és fenntartsam lelkesedésüket.


Szervezeti hátterünk

Dojonk, az Aikido Tada Ima Dojo
az aikido alapítója által létrehozott tokiói Aikikai Alapítványhoz tartozó Japán Kobayashi Dojo Hálózat tagjaként működő Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének tagja.

szervezet2

Aikikai

A tokiói székhelyű Aikikai az aikido központi szervezete, az Alapító, Ueshiba Morihei örökségének őrzője, gondozója. 1940-ben alapították, vezetője a mindenkori Doshu (jelenleg Moriteru Ueshiba), az Alapító unokája.

Aikikai hivatalos oldala >>

Aikido Kobayashi Dojo

Az Aikido Kobayashi Dojo-t az aikido alapítójának, Ueshiba Moriheinek közvetlen tanítványa, Kobayashi Yasuo Aikikai 8. dan Shihan  hozta létre 1969. áprilisában Kodaira városában, Japánban. Céljuk az, hogy minél több emberhez eljuttassák az aikidót, minél többen részesülhessenek az oktatásban.
Szervezetükhöz Japánban több mint 120 dojo tartozik. A Tokió külvárosában található Kodaira Dojo a központjuk, edzéshelyeik megtalálhatók Saitama, Kanagawa, Chiba megyékben és Japán távolabbi részein is.
Az országok listája, ahová oktatóik rendszeresen utaznak tanítani: USA, Kanada, Argentína, Brazília, Németország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Bulgária, Svédország, Finnország, Norvégia, Izland, Görögország, Irán, Dél-Korea, Tajvan és Ausztrália. Minden évben tavasszal és nyáron Magyarországra is érkezik magasan képzett oktatójuk, hogy a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesület szervezésében 4 napos edzőtábort tartsanak, ill. záróeseményként a haladó fokozatú aikidosok tehetik le előttük danvizsgájukat.

Aikido Kobayashi Dojo hivatalos oldala >>

Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesülete (MKDE)

A Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületét az aikido azon gyakorlói hozták létre, akik gyakorlásukat a japán Aikido Kobayashi Dojo útmutatásai alapján kívánják folytatni.
Az Egyesület fő célja, hogy a japán Kobayashi Dojo által képviselt aikido-szemlélet, technikai rendszer és szervezeti működés meghonosodjék Magyarországon is, mindez olyan szervezeti keretek között, amelyek lehetővé teszik a dojok kölcsönös érdekeken alapuló, intenzív együttműködését.
Dojóvezető oktatónk, dr. Havasi Tamás a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének alelnöke és Technikai Bizottságának tagja.

MKDE hivatalos oldala>>

Aikido japán önvédelmi harcművészeti oktatás Esztergom Szentgyörgymezőn