aikido kezdőknek

AIKIDO KEZDŐKNEK – MI TÖRTÉNIK AZ ELSŐ AIKIDO EDZÉSEDEN

A dojonkban gyakorló felnőttek közül többen elmondták, hogy mielőtt eljöttek az első edzésre, sokszor azt több hónap „ráhangolódás” előzte meg. Többen azon aggódtak, hogy meg tudják-e majd csinálni a technikákat, vagy, hogy még soha nem gyakoroltak harcművészetet, hogyan fognak hozzájuk viszonyulni az edzőtársak, be fognak-e tudni illeszkedni. De ilyen kétségek is előfordultak, hogy talán túl öregek, túl vékonyak, vagy épp túlsúlyosak. Többen azt gondolták, hogy egy harcművészeti iskolában van valamilyenfajta beavatási szertartás, ahol megalázzák. Megnyugtatlak, dojonkban semmi féle beavatási szertartás nincs, és a beilleszkedésedet udvarias, segítőkész edzőtársak fogják segíteni.


Szabolcs beszámolója a dojonkhoz csatlakozásáról:

“Én nagyon is magamra ismertem az itt felsorolt egyik “hezitáló típusban”. Merjem? Ne merjem? Ott csak fiatalok lesznek. Lehet hogy megmosolyognak majd? Esetleg egy az egyben kinevetnek? Végül is több mint egy éven keresztül őrlődtem a saját kétségeim között. Teljesen feleslegesen. Szó szerint feleslegesen. Aztán egyszer egy téli napon, egy péntek délután felvettem a kapcsolatot a dojo vezetőjével (Dr. Havasi Tamás 4. dan Aikikai Tokió), és már a telefonon váltott első pár mondat után megbizonyosodtam róla, hogy jól döntöttem. Az is világossá vált rögtön, hogy teljesen ok nélkül elfecséreltem a halogatással, indokok gyártásával töltött korábbi több mint egy évet. Valójában megfosztottam magam minden olyan jó dologtól, amit most már teljes körűen élvezhetek. A remek, figyelmes csapat, a jó hangulatú, testet és az elmét is megtornáztató mindig újat és újat mutató edzések. És nem utolsó sorban, az edzéseken kívüli, minden tekintetben egyedi kötetlen hangulatú csapat építő szabadidős programok. Egy igazi kis családi társaság ez, ahol nem néz le senki, ha egy kicsit bénázok, és a tiszteletért cserébe tiszteletet kapok. Mert folyamatosan tudatában van mindenki, hogy ő is így kezdte. Nekem ezt jelenti ez a dolog.” 


Az elhatározás megkönnyítése érdekében megosztok pár gondolatot:

Dojonk szervezeti hátterét és a bemutatkozásomat az alábbi linken tudod elolvasni a honlapunkon: https://aikidoesztergom.hu/aikido-tada-ima-dojo/

Első alkalommal, amikor ellátogatsz a Tada Ima Dojoba, kérem, hogy nézd meg az edzést. Ezt fontosnak tartom, hogy megismerkedjünk, mielőtt a dojohoz csatlakoznál és tanítani kezdelek. Az aikido gyakorlása egy kölcsönös tiszteleten alapuló bizalmi viszony, mivel a gyakorláskor, a támadó fél „rendelkezésre bocsátja magát” a gyakorlópartnerének, hogy gyakoroljon, végrehajtsa rajta a technikát, majd cserélődnek a szerepek. Ez a megismerkedésről szóló első alkalom egyrészt a jövőben a Te biztonságodat is szolgálni fogja, mert aki a Tada Ima dojoban gyakorol, azért garanciát vállalok, odafigyeléssel lesz az irányodban. Másrészt ez az első találkozás alkalmas arra is, hogy átfogó képet kapj a dojoban folyó gyakorlásról, és edzés után egy finom tea elfogyasztása keretében, ha vannak, felteheted az esetlegesen felmerülő kérdéseidet Nekem, illetve a dojoban gyakorlóknak.

Ezen első alkalomra kiváló lehetőséged nyílik ingyenes nyílt edzéseink alkalmával.

Ingyenes nyílt edzések időpontja >>

Ha úgy döntesz az első találkozás után, hogy csatlakozni szeretnél a dojohoz, az alábbiak fognak történni.

Az első edzéseden megkezdjük az alapok megtanulását. A beilleszkedésed megkönnyítése és a biztonságos gyakorlásod érdekében személyedre szabottan egy gyakorlatsort állítok össze számodra, amit türelemmel és precízen lépésről-lépésre átveszünk, több edzésen keresztül, figyelembe véve, hogy mindenkinek különböző a fejlődési üteme.
Ebben a gyakorlatsorban alapmozgások, gurulás-technikák és alaptechnikák szerepelnek, mind pusztakézzel, mind fegyverekkel. A dojoban fogsz gyakorolni a többiekkel az edzésidőben, de a kezdeti időszakban külön foglalkozok Veled.

Az, hogy mikor érkezik el a többi gyakorlóhoz való csatlakozásod időpontja, közösen fogjuk eldönteni. Nyilván én jelezni fogom, ha elérkezettnek érzem az időt, de ha Te még úgy érzed, hogy kell még egy kis külön gyakorlás, semmi akadálya.

A csoporthoz való csatlakozás után aggodalomra semmi okod, a dojomban csak segítőkész, barátságos és udvarias emberek gyakorolnak.
Az aikido edzéseken nem ellenfelek állnak egymással szemben, hanem gyakorlópartnerek, akik segítik egymást a fejlődésben, a technikák tökéletesítésében.

A fentiek tükrében felvetődik a kérdés, hogy kinek ajánlom az aikido gyakorlását?

Nőknek, férfiaknak, gyermekeknek egyaránt. Életkortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárki gyakorolhatja az aikidot saját képességei szerint, mivel tiszteletben tartjuk, hogy mindenkinek különböző adottságai és fizikai képességei vannak, és különböző okok miatt kezdik el az aikidot gyakorolni.
A dojonk felnőtt csoportjában férfiak és nők minden korosztályban képviseltetik magukat, 14 éves kortól 60 éves korig vannak gyakorlók. Többen már elmúltak 40-50 évesek, amikor elkezdték.

Ahhoz, hogy Te is elkezd a gyakorlást a dojonkban, semmilyen előképzettségre nincs szükséged, csak szorgalmadat, lelkesedésed és nyitottságod hozd magaddal.

Ha dojonkhoz való csatlakozással kapcsolatban bármilyen további kérdésed van, keress bátran elérhetőségeimen >>

Ingyenes nyílt edzések időpontja >>


 

További hasznos információkat találsz a honlapunkon:

Aikido edzés felnőtteknek >>

Gyakran ismételt kérdések az aikidóról >>

Vizsgákról >>


A személyes viszontlátásig üdvözlettel:
Dr. Havasi Tamás, 4. dan Aikikai Tokió
Dojovezető