Gyakran ismételt kérdések az aikidoról

Mi az a dojo?

A dojo (ejtsd: dodzsó) egyrészt magát a gyakorlóhelyet jelenti, ahol az edzések folynak (gyakorlatilag edzőterem), másrészt magát a gyakorló közösséget is (mint pl. máshol a sportklub). Aki nálunk gyakorol, az a dojonk tagja.

Az aikido harcművészet, vagy küzdősport?

Az aikido szamuráj gyökerekből táplálkozó, tradicionális japán harcművészet.
Gyakran szinonim fogalomként kezelik a harcművészetet, és a küzdősportot, de nem azok:
A küzdősportokban az ellenfél legyőzése a cél, valamilyen rögzített szabályok szerint.
Röviden itt a cél az ego jóllakatása, még a harcművészetekben az ego elcsendesítése.
A harcművészetekben nincs verseny, nincs végcél, csak az „út” a következetes gyakorlás. A harcművészetekben csak önmagunkat tudjuk „legyőzni”, túlszárnyalni, az edzéseken nem ellenfelek állnak egymással szemben, hanem gyakorlópartnerek, akik segítik egymást a szellemi fejlődésben, a technikák tökéletesítésében.
Ebben a tökéletességre való törekvésben nyilvánul meg a szamuráj hagyomány és szellemiség.

Az aikido gyakorlást hány évesen lehet elkezdeni?

Gyerekekkel 4 éves kortól foglalkozunk, külön óvodás csoportban. Sok év tapasztalata alapján húztuk meg 4 éves kornál a határt, ennél fiatalabbaknál még gondot okozhat a feladatok megértése, azok helyes végrehajtása a csoporttal együtt, valamint a szülői elszakadás is (a szülők nincsenek bent az edzéseken).
Az iskolásokat 6 éves kortól várjuk gyermek alsós iskolás csoportunkban (nem a 6. év betöltése a fontos, hanem, hogy megkezdte-e már az iskolát), ill. 10 éves kortól külön csoportban a felső tagozatosokat.
A felnőtt edzéshez 14 éves kortól van lehetőség csatlakozni. Felső korhatár nincs, vannak 50 év feletti tanítványaink is.

Szükség van-e valamilyen előképzettségre, hogy csatlakozzak a dojohoz és az edzésekhez?

Semmilyen előképzettségre nincs szükséged, csak a lelkesedésed és a nyitottságod hozd magaddal.

Biztos, hogy én is tudok aikidot gyakorolni?

Nálunk nemtől, kortól, testalkattól függetlenül mindenki saját képességei szerint fejlődhet és gyakorolhat, tiszteletben tartva, hogy mindenkinek különböző adottságai és fizikai képességei vannak, és különböző okok miatt kezdik el az aikidot gyakorolni.
Felnőtt gyakorlóink közül többen is elmondták, hogy bizony akár 1-2 évet is gondolkodtak, mire el mertek jönni először edzésre. Különböző félelmeik voltak, „túl idős vagyok”, „vékony és gyenge vagyok”, „túlsúlyos vagyok”, „szemüveges vagyok”, stb. Mi mindenkit csak biztatni tudunk, el kell jönni, meg kell nézni egy edzést és ki kell próbálni! 🙂 Olvasd el ezt is: Merd elkezdeni! – Aikido kezdőknek

Nem sérülhetek meg edzésen?

A legtöbb emberben él a harcművészekkel kapcsolatban egy téves elképzelés egy durva, agresszív személyiségű emberről, a harcművészeti gyakorlóhelyet (dojot) pedig egy szigorú, furcsa szabályokkal teli helynek képzeli, ahol a kezdő gyakorlókkal éreztetik, hogy a hierarchia legalján helyezkednek el, és majd egyszer, ha méltóvá válnak rá, a dojo egyenrangú tagjává válhatnak.
Megnyugtatlak, az én dojomban ilyen emberekkel és ilyen hangulattal nem fogsz találkozni.
Az aikido útja nem könnyű út, de dojomban a légkör barátságos, a gyakorlók pedig segítőkészek és udvariasak.
Nálunk – betartva a dojoetikett szabályait – sérülésektől való félelem nélkül, biztonságos körülmények között gyakorolhatsz Európa egyik legszebb japán stílusú aikido dojojában, biztonságos tatamin (gyakorló szőnyegen), kíváncsiskodó külső szemlélődők nélkül.
Az edzéseken senki nem a másikat akarja legyőzni, ez összeegyeztethetetlen az aikido szellemiségével, az edzéseken igazi „műhelymunka” folyik, ahol együtt fejlődve, kutatva a technikák tökéletesítésén dolgozunk.

Milyen felszerelésre van szükségem?

A kezdeti időben egy melegítőnadrág egy pólóval tökéletes. Ha már elkötelezted magad az aikido gyakorlás mellett, javasolt egy gyakorló gí beszerzése (rizsszövéses gyakorló ruha – ára 10-15 ezer Ft), mely strapabíró, jó szolgálatot tesz a ruhafogásokból történő gyakorlásoknál, magába szívja az izzadságot, és a közösséghez tartozás érzését is erősíti. A beszerzésében, ha igényled segítséget nyújtunk.
Edzőcipőre nincs szükség, a tatamin mezítláb vagyunk, de érdemes egy váltó papucsot hoznod az öltöző és a dojo (gyakorlóterem) közötti, ill. vizesblokkban való használatra, melyet itt is hagyhatsz a cipős polcunkon.
Ezen felül érdemes magaddal hozni egy egészen kis törölközőt, melyet magadnál tartva edzés közben a keletkező izzadságot fel tudod itatni.
A fegyveres gyakorlásokhoz a fa fegyvereket mi biztosítjuk.

Mi történik az első edzéseken, ha teljesen kezdő vagyok?

Az újonnan érkező kezdő gyakorlók beilleszkedésének megkönnyítése és a biztonságos gyakorlásuk érdekében az edzésvezető egy személyre szabott gyakorlatsort állít össze a részükre, amit türelemmel és precízen lépésről-lépésre átvesznek több edzésen keresztül. Ebben a gyakorlatsorban alapmozgások, gurulás technikák, és alaptechnikák szerepelnek, mind pusztakézzel, mind fegyverekkel.
Ennek elsajátítása után van lehetőségük csatlakozni a többi gyakorlóhoz, de aggodalomra semmi ok, a dojonkban csak segítőkész, udvarias emberek gyakorolnak.

Mennyire hatékony harcművészet az aikido?

Az aikido hatékony harcművészet, azonban nem könnyű „út”. Kitartó szorgalmas gyakorlásra van szükség, de pont ez az egyik vonzereje is, hogy életünk végéig tudunk benne fejlődni.

Mit kell tennem, ha csatlakozni szeretnék?

A dojonk nyitva áll a gyakorolni vágyók előtt. A megadott elérhetőségeink bármelyikén vedd fel velünk a kapcsolatot, látogass el, nézz meg egy edzést. Az edzés után a felmerülő kérdéseidet megbeszéljük, ill. tájékoztatlak a dojohoz való csatlakozás feltételeiről.

Várlak szeretettel az edzésen!

Dr. Havasi Tamás
dojóvezető oktató

Aikido japán önvédelmi harcművészeti oktatás Esztergom Szentgyörgymezőn