Aikido edzés alsós iskolás gyerekeknek (6-10 éves)

A gyerekek mozgásérzéke gyermekkorban hirtelen fejlődésnek indul. Ez a kor egyben a szellemi fejlődés fontos időszaka is. Ha a gyermekek megfelelő mozgásfejlődéséről nem gondoskodunk, azt tapasztalhatjuk, hogy nemcsak mozgásbeli, hanem gondolkodási, tanulási és viselkedési problémák is jelentkeznek, amelyek kellő odafigyeléssel megelőzhetőek lettek volna.

Ne sportot, életmódot válassz gyermekednek!

Ma már számtalan edzésformát kínálnak a különböző sport klubok, nem mindegy azonban, hogy hova íratjuk be gyermekünket. Ha világbajnokot vagy olimpikont szeretnénk kinevelni, mindenképpen a versenysportágakat kell végigpróbálni. Ott azonban számolni kell az esetleges frusztrációval, kiégéssel, és nem utolsó sorban a „túlhajszolás” későbbi egészségügyi problémáival is.

Ha azonban olyan mozgásformát keresel gyermekednek, ahol a versengés helyett a gyerekek örömmel, felszabadultan tudnak gyakorolni saját képességeiknek megfelelően, jó helyen jársz!

Olyan játékos mozgásfejlesztés kínálunk a gyerekeknek az Aikido Tada Ima Dojo Önvédelmi Akadémián, ahol a mozgás öröméért, saját fejlődésükért gyakorolnak, így egész életükre megszeretik a mozgást, életformájukká válhat, ezzel elősegítve, hogy egészséges felnőttekké váljanak.

Pillants bele egy alsós iskolás aikido edzésünkbe az alábbi kis videóval! 

Kipróbáljuk ingyenes nyílt edzésen >>


Miért éppen AIKIDO?

Az aikido egy japán önvédelmi harcművészet, mely szellemi, etikai és fizikai téren is pozitívan hat a gyerekek fejlődésére. A technikák elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a helyes értékek közvetítésére is. Az aikidót gyakorló gyerekek beilleszkednek egy új közösségbe, ezáltal fejlődnek szociális készségeik is. Az edzésen való részvétel megköveteli néhány egyértelmű szabály betartását. A harcművészeti hagyományokat tiszteletben tartva fokozatosan önfegyelemre, a kölcsönös odafigyelésre, egymás elfogadására neveljük a gyerekeket, így a csoportos gyakorlás közben megtanulják a rendet és a fegyelmet, megismerkednek a társakkal való kommunikáció egy különleges formájával, aminek alapja a kölcsönös tisztelet.

Az aikido egyben hatékony önvédelmi rendszer is, de nem verekedés! A gyerekek nem ütik, rúgják egymást, hanem az aikido segítségével megtanulják, hogyan kezeljenek különböző, életükben előforduló konfliktusokat, élethelyzeteket. Az aikido technikái nem a testi erőre építenek, hanem a támadó energiáját használja fel, illetve a támadó „gyenge pontjaira” koncentrál, mint egyensúly kibillentés, ízületfeszítésen alapuló rögzítés- és dobástechnikák. Természetesen mindezt életkoruknak megfelelő, biztonságos keretek között, játékos mozgásfejlesztéssel.

Óvodás csoportunkban már 4 éves kortól elkezdhető!
Ebbe a csoportba a már iskolába járó 6-10 éves gyermekeket várjuk.
(A nagyobb gyermekeknek szintén külön csoportot indítunk.)

Kipróbáljuk ingyenes nyílt edzésen >>

Oktatási elvünk, hogy a gyermekek leghatékonyabban játékokon keresztül és játékos szemlélettel tanulnak. Minden korcsoportnak az életkori sajátosságaiknak megfelelő oktatást nyújtjuk.

A gyermekedzést dr. Havasi Tamás 5. danos vezető aikido oktatónk tartja, aki kellő fegyelmet és tiszteletet követelve,  több mint 17 éves oktatói tapasztalattal várja a gyerekeket.

A foglalkozásokon résztvevő gyerekek később be tudnak kapcsolódni a felsőbb csoportokba. Több olyan gyakorlónk is van, aki ovis csoportban kezdte, és a mai napig nagy örömmel gyakorol nálunk, most már dojonk felnőtt csoportjában.


Aikido oktatási rendszerünk az alábbi építőelemekből épül fel, melyek a gyerekeknek tartott aikido edzések felépítését is tükrözik:
1. Aiki taiso

Test felkészítő sajátos egészségmegőrző gyakorlatsor, amelynek célja a koordináció és testtartás javítása, az egyensúlyérzék, a légzés fejlesztése.

2. Ukemi waza

A gurulás és eséstechnikák elsajátítása, melyek elengedhetetlenek a biztonságos gyakorláshoz, de a mindennapi életben sem árt, ha tudnak a gyerekek esni (több szülő elmeséléséből bebizonyosodott, hogy igen hasznosak az itt tanultak).

3. Játékos mozgáskoordinációs gyakorlatok, játékok, életkoruknak megfelelő erősítő gyakorlatokkal kiegészítve

Az agy egyensúlyközpontját ingerlő mozgásformák. Általánosságban elmondható, hogy az egyensúlyközpont ingerlése nyomán alakul ki a testkép, majd az éntudat és az önkontroll.

4. „Aikikendoka”

A gyerekek egyik nagy kedvence az „Aikikendoka”, mely játékos páros vívás, ill. csaták keretében fejleszti koncentrációs, koordinációs és térérzékelési képességüket. Japánban számos magas beosztású üzletember kendózik annak jótékony hatása miatt, hiszen a csata során is azonnali döntéseket kell hozni, ezért az nagymértékben fejleszti az intuitív (ösztönös döntési) képességét. A gyerekeknek ezért fejlesztettük ki ennek teljesen biztonságos módját, az „Aikikendoka”-t, ahol kimondottan erre a célra készített szivacskardokkal gyakorolnak, kizárva így bármiféle sérülés veszélyét.

5. Önvédelmi technikák elsajátítása

Az aikido gyakorlás önfegyelemmel, magabiztossággal, határozottsággal ruházza fel annak gyakorlóit.
Az edzések során a gyerekek nem rúgják és ütik egymást, hanem a gyakorló partnerük támadó energiáját felhasználva földre viteleket, ún. rögzítés technikákat, és ha már az eséstechnikák biztonságosan mennek, dobás/gurulás technikákat tanulnak.
A gyakorlás során a feladatokat jobb és baloldalra is végre kell hajtania a gyermekeknek, ami harmonizálja a két agyféltekéjüket, ennek eredményeképpen fejlődnek koordinációs és tanulási képességeik.

Kipróbáljuk ingyenes nyílt edzésen >>


Mivel az aikidóban nincsenek versenyek, ezért a gyerekek örömmel, felszabadultan tudnak gyakorolni a győzelem vagy vereség érzése nélkül, saját képességeiknek megfelelően. Az aikido az egymással való versengés helyett a saját hibáink csiszolására ösztönöz, mivel itt nem a másik „legyőzése” a cél, hanem a közös gyakorlás öröme, ezért a kezdetben kevésbé ügyes gyermek sem marad sikerélmény nélkül.

Az aikidoban a megszerzett tudás mérhetősége az övvizsgákban van. Az időszakonként rendezett vizsgák alapján sikerélmény éri őket, hogy egyre ügyesebbek lettek, és egyre összetettebb technikákat tudnak megcsinálni. A sikeresen teljesített fokozatot színes övekkel jelezzük, és minden sikeres vizsga után oklevelet kapnak a gyerekek. A rendszeresen megtapasztalt pozitív élmény új lendületet ad a gyerekeknek a sportolás folytatására. (Lásd bővebben vizsgák menüpont alatt.)


Ruházat – felszerelés

Az első hónapban megfelel bármilyen hosszú szárú szabadidő nadrág (cipzár és csat nélkül), felülre pedig egy póló. A tatamin mezítláb gyakorlunk.

Ezt követően javasolt aikido gyakorló ruhát vásárolni, mivel számos gyakorlathoz, pl. amikor ruhafogásból dolgozunk, megfelelőbb, mint egy póló, másrészt a közös ruha erősíti a közösségi szellemet, a csapathoz tartozást. Vizsgánál már elengedhetetlen a megfelelő aikido gyakorló ruha. Kérésre segítünk a ruha beszerzésében.

Az edzéseken használt gyakorló eszközöket mi biztosítjuk.


Gyertek el Ti is ingyenes nyílt edzésünkre, ismerkedjetek meg dojonkkal, ahol a gyerekek gyakorolnak, próbáljatok ki egy edzést, és tegyétek fel bátran kérdéseiteket!

Ingyenes nyílt edzések időpontja >>

Edzések időpontja >>

Ha gyermeked még óvodás, kérjük, kattints ide>>
Ha viszont gyermeked már elmúlt 10 éves,        akkor kérjük, kattints ide>>

Várunk szeretettel!

Aikido japán önvédelmi harcművészeti oktatás Esztergom Szentgyörgymezőn