Aikido gyerek edzés felsős iskolásoknak (10-14 éves)

A felsős iskolás csoport edzése átmenetet képez a gyermekedzésből a felnőtt csoportba, ahol 14. életév betöltése után van lehetőség gyakorolni. A felsősök 1 órás edzése már a felnőtt edzések tematikáját követi, döntő részét az aikido technikák gyakorlása teszi ki, egyéb önvédelmi technikák, alkalmazások megismerése mellett, természetesen figyelembe véve a gyerekek életkori sajátosságait.

Pillants bele egy felsős iskolás edzésünkbe az alábbi videó segítségével!

Kipróbáljuk ingyenes nyílt edzésen >>


Miért éppen Tada Ima Aikido?

Az aikido az egymással való versengés helyett a saját hibáink csiszolására ösztönöz, mivel itt nem a másik „legyőzése” a cél, hanem az önfejlesztés, a közös gyakorlás öröme. Mivel az aikidóban nincsenek versenyek, ezért a gyerekek örömmel, felszabadultan tudnak gyakorolni a győzelem vagy vereség érzése nélkül, saját képességeiknek megfelelően.

Mivel az aikido nem versenysport, a gyerekek akár 10-14 évesen is nyugodtan elkezdhetik, sőt a korábban kevésbé „sportos” gyerekek is megtalálják a Tada Ima Aikidoban a számításukat, mivel az aikidoban csak önmagunkat „kell legyőzni”, túlszárnyalni. Az edzéseken nem ellenfelek állnak egymással szemben,
hanem gyakorlópartnerek, akik segítik egymást a fejlődésben,
a technikák tökéletesítésében.

Ne sportot, életmódot válassz gyermekednek!

Az aikido egy japán önvédelmi harcművészet, mely szellemi, etikai és fizikai téren is pozitívan hat a gyerekek fejlődésére. A technikák elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a helyes értékek közvetítésére is. Az aikidot gyakorló gyerekek beilleszkednek egy új közösségbe, ezáltal fejlődnek szociális készségeik is.
Az edzésen való részvétel megköveteli néhány egyértelmű szabály betartását. A harcművészeti hagyományokat tiszteletben tartva fokozatosan önfegyelemre, kölcsönös odafigyelésre, egymás elfogadására neveljük őket, így a csoportos gyakorlás közben megtanulják a rendet és a fegyelmet, megismerkednek a társakkal való kommunikáció egy különleges formájával, aminek alapja a kölcsönös tisztelet.

Az aikido egyben hatékony önvédelmi rendszer is!
Az aikido technikái nem a testi erőre építenek, hanem a támadó energiáját használják fel, illetve a támadó „gyenge pontjaira” koncentrálnak, mint egyensúly kibillentés, ízületfeszítésen alapuló rögzítés- és dobástechnikák.

Természetesen mindezt életkoruknak megfelelő technikákkal, egymásra odafigyelve, biztonságos keretek között.

Minden egyes megtanult technikának tanulmányozzuk a sokrétű alkalmazási lehetőségeit is.

Kipróbáljuk ingyenes nyílt edzésen >>


Egyedülálló aikido oktatási rendszerünk részét képezik:
Speciális (egyéni igények szerinti) önvédelmi technikák tanítása

Az edzések szerves részét képezi, mintegy műhelymunka keretében a speciális önvédelmi technikák tanítása.

Egyrészt van egy alap oktatói tematika, másrészt az edzéseken lehetőség van műhelymunkára is, ahol a gyerekek is elmondhatják, hogy milyen támadásoktól tartanak, milyen helyzetekbe kerültek már, ezeket közösen kielemezzük, és gyakorlunk célirányosan önvédelmi technikákat a megoldásukra. Ezzel a módszerrel szembe tudnak nézni félelmeikkel, és megfelelően kezelni tudják a jövőben esetlegesen előforduló hasonló helyzeteket.

Fegyveres gyakorlás

A felsős iskolás csoportban már minden edzésen gyakorolnak fa fegyverekkel is. Fontos megjegyezni, hogy ez a gyakorlás is teljesen biztonságos.

Fegyvereink:

  • Boken: fakard
  • Jo: 128 cm-es fabot
  • Tanto: fakés

Nincs éles határvonal az aikidoban a taidzsucu (pusztakezes technikák) és a fegyveres gyakorlás között, mivel a filozófia és annak mozgásban való megnyilvánulása a kettőben ugyan az. A fegyverek szerves részét képezik az edzésnek, mivel a velük végzett gyakorlás az elsajátítandó pusztakezes technikák forrásai.

A fegyveres gyakorlástól javul a testtartás, finomítja a megfelelő támadási távolság kialakítását, a pontosságot, a koncentrációt, és a központ fogalmának megértését, mivel amikor mindkét kezeddel bokken-t, jo-t fogsz, két karod természetesen közel kerül egymáshoz, és a tested központjából fog mozogni.


Vizsgák

Az aikidoban a megszerzett tudás mérhetősége az övvizsgákban van. Az időszakonként rendezett vizsgák alapján sikerélmény éri őket, hogy egyre ügyesebbek lettek, és egyre összetettebb technikákat tudnak megcsinálni. A sikeresen teljesített fokozatot színes övekkel jelezzük, és minden sikeres vizsga után oklevelet kapnak a gyerekek. A rendszeresen megtapasztalt pozitív élmény új lendületet ad a gyerekeknek a sportolás folytatására. (Lásd bővebben vizsgák menüpont alatt.)


Kipróbáljuk ingyenes nyílt edzésen >>


Miért a Tada Ima Aikido Dojo Önvédelmi Akadémiát válaszd?

  • A gyermekedzést minden alkalommal dr. Havasi Tamás 5. danos vezető aikido oktatónk tartja, aki kellő fegyelmet és tiszteletet követelve, közel 30 éves harcművészeti múlttal, és több mint 17 éves oktatói tapasztalattal várja a gyerekeket.
  • Az aikidót gyakorló gyerekek beilleszkednek egy új közösségbe, ezáltal fejlődnek szociális készségeik, megismerkednek a társakkal való kommunikáció egy különleges formájával, aminek alapja a kölcsönös tisztelet.
  • Az aikido gyakorlása szellemi, etikai és fizikai téren is pozitívan hat a gyerekek fejlődésére. A technikák elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a helyes értékek közvetítésére is.
  • Az edzésen való részvétel megköveteli néhány egyértelmű szabály betartását. A harcművészeti hagyományokat tiszteletben tartva fokozatosan önfegyelemre, a kölcsönös odafigyelésre, egymás elfogadására neveljük a gyerekeket, így a csoportos gyakorlás közben megtanulják a rendet és a fegyelmet.
  • A helyes személyiség kifejlődésében a helyes mozgás elsődleges szerepet játszik. Az aikido mozgásanyagán keresztül nagy hangsúlyt fektetünk az agy egyensúlyközpontját ingerlő mozgásformákra. Általánosságban elmondható, hogy az egyensúlyközpont ingerlése nyomán alakul ki a testkép, majd az éntudat és az önkontroll. A gyakorlás során a feladatokat jobb és baloldalra is végre kell hajtania a gyermekeknek, ami harmonizálja a két agyféltekéjüket, ennek eredményeképpen fejlődnek koordinációs és tanulási képességeik.
  • Az edzésen megtanítjuk a gyermekeknek a gurulás- és eséstechnikákat, melyek elengedhetetlenek a biztonságos gyakorláshoz, de a mindennapi életben sem árt, ha tudnak a gyerekek biztonságosan esni (több szülő elmeséléséből bebizonyosodott, hogy igen hasznosak az itt tanultak).
  • Azok a szülők, akik hozzánk hozzák gyermekeiket, gyakran számolnak be arról, hogy az edzések hatására gyermekük tisztelettudóbb, nagyobb az önbizalma, magabiztosabb, javul az állóképessége. Így válik a harcművészet gyakorlása a benső erő kibontakoztatásának Ösvényévé.

Az edzésen  résztvevő gyerekek később be tudnak kapcsolódni a felnőtt csoportba. Több olyan gyakorlónk is van, aki az ovis csoportban kezdte, és a mai napig nagy örömmel gyakorol nálunk, most már dojonk felnőtt csoportjában.

Felsős csoportunkba 10 éves kortól várjuk kezdők jelentkezését!

Oktatási elvünk, hogy minden korcsoportnak az életkori sajátosságaiknak megfelelő oktatást nyújtjuk.

Sokat lehet az aikidoról írni, de van egy sokkal biztosabb megoldás:

Gyertek el egy ingyenes nyílt edzésünkre, ahol megnézhetitek, milyen a hangulat, mit tanulunk edzéseinken, sőt gyermeketek be is állhat az edzésre, és ki is próbálhatja.

Nincs szükség semmilyen előképzettségre, minden tagunk nagyon segítőkész az újakkal szemben. Nem kell aggódni, mindenki így kezdte. 

Kipróbáljuk ingyenes nyílt edzésen >>


Ruházat – felszerelés

Az első hónapban megfelel bármilyen hosszú szárú szabadidő nadrág (cipzár és csat nélkül), felülre pedig egy póló. A tatamin (gyakorló szőnyegen) mezítláb gyakorlunk.

Ezt követően javasolt aikido gyakorló ruhát vásárolni, mivel számos gyakorlathoz, pl. amikor ruhafogásból dolgozunk, megfelelőbb, mint egy póló, másrészt a közös ruha erősíti a közösségi szellemet, a csapathoz tartozást. Vizsgánál már elengedhetetlen a megfelelő aikido gyakorló ruha. Kérésre segítünk a ruha beszerzésében.

Az edzéseken használt gyakorló eszközöket mi biztosítjuk.


Ahhoz, hogy gyermeked elkezdje a gyakorlást Akadémiánkon,
semmilyen előképzettségre nincs szüksége,
csak szorgalmát, lelkesedését hozza magával.

Gyertek el Ti is nyílt edzésünkre, ismerkedjetek meg dojonkkal, ahol a gyerekek gyakorolnak, nézzetek végig egy edzést, és tegyétek fel bátran esetleges kérdéseiteket! Ha gyermeked kedvet kap, várjuk szeretettel tagjaink közé!

Ingyenes nyílt edzések időpontja >>

Edzések időpontja >>


Ha gyermeked még 10 év alatti (1-4. osztályos),
akkor kérlek, kattints ide >>

Ha elmúlt már 14 éves, akkor pedig kattints ide >>

Várjuk szeretettel gyermekedet is tagjaink közé!

 

Aikido japán önvédelmi harcművészeti oktatás Esztergom Szentgyörgymezőn