Aikido gyerek edzés felsős iskolásoknak (10-14 éves)

Ha a gyermekek megfelelő mozgásfejlődéséről nem gondoskodunk, azt tapasztalhatjuk, hogy nemcsak mozgásbeli, hanem gondolkodási, viselkedési és tanulási problémák is jelentkeznek, amelyek kellő odafigyeléssel megelőzhetőek lettek volna.

Tudatos szülőként tehát biztosítanunk kell a gyerekek rendszeres mozgási lehetőségét, biztonságos, játékos környezetben.

Ne sportot, életmódot válasszon gyermekének!

Ma már számtalan edzésformát kínálnak a különböző sport klubok, nem mindegy azonban, hogy hova íratjuk be gyermekünket. Ha világbajnokot vagy olimpikont szeretne kinevelni, mindenképpen a versenysportágakat kell végigpróbálni. Ott azonban számolni kell az esetleges frusztrációval, kiégéssel és nem utolsó sorban a túlhajszolás későbbi egészségügyi problémáival is.

Ha azonban olyan mozgásformát keres gyermekének, ahol a versengés helyett a gyerekek örömmel, felszabadultan tudnak gyakorolni saját képességeiknek megfelelően, jó helyen jár! Olyan játékos mozgásfejlesztés kínálunk a gyerekeknek az Aikido Tada Ima Dojoban, ahol a mozgás öröméért, saját fejlődésükért gyakorolnak, így egész életükre megszeretik a mozgást, életformájukká válhat, ezzel elősegítve, hogy egészséges felnőttekké váljanak.

Több olyan gyakorlónk is van, aki 3-4 évesen az óvódás csoportban kezdte, és a mai napig nagy örömmel gyakorol dojonk felnőtt csoportjában.

Miért éppen Aikido?

Az aikido egy japán önvédelmi harcművészet, mely szellemi, etikai és fizikai téren is pozitívan hat a gyerekek fejlődésére. A technikák elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a helyes értékek közvetítésére is. Az aikidót gyakorló gyerekek beilleszkednek egy új közösségbe, ezáltal fejlődnek szociális készségeik is.
Az edzésen való részvétel megköveteli néhány egyértelmű szabály betartását. A harcművészeti hagyományokat tiszteletben tartva fokozatosan önfegyelemre, kölcsönös odafigyelésre, egymás elfogadására neveljük őket, így a csoportos gyakorlás közben megtanulják a rendet és a fegyelmet, megismerkednek a társakkal való kommunikáció egy különleges formájával, aminek alapja a kölcsönös tisztelet.
Az aikido egyben hatékony önvédelmi rendszer is, de nem verekedés! A gyerekek nem ütik, rúgják egymást, hanem az aikido segítségével megtanulják, hogyan kezeljenek különböző, életükben előforduló konfliktusokat, élethelyzeteket. Az aikido technikái nem a testi erőre építenek, hanem a támadó energiáját használják fel, illetve a támadó „gyenge pontjaira” koncentrálnak, mint egyensúly kibillentés, ízületfeszítés. Természetesen mindezt életkoruknak megfelelő, biztonságos keretek között, játékos mozgásfejlesztéssel.

Felsős csoportunkba 10 éves kortól várjuk kezdők jelentkezését!

Oktatási elvünk, hogy a gyermekek leghatékonyabban játékokon keresztül és játékos szemlélettel tanulnak, és minden korcsoportnak az életkori sajátosságaiknak megfelelő oktatást nyújtjuk.

A gyermekedzéshez hasonlóan, még a felsős csoport edzésén is szerepet kap a játék, azonban itt már az edzés döntő részét az aikido technikák gyakorlása teszi ki.

A felsős csoport edzése átmenetet képez a felnőtt csoportba, ahol 14. életév betöltése után van lehetőség gyakorolni.


Aikido oktatási rendszerünk az alábbi építőelemekből épül fel, melyek a felsős csoportban tartott aikido edzések felépítését is tükrözik:
1. Aiki taiso

Test felkészítő sajátos egészségmegőrző gyakorlatsor, amelynek célja a koordináció és testtartás javítása, az egyensúlyérzék, a légzés fejlesztése.

2. Ukemi waza

A gurulás és eséstechnikák elsajátítása, melyek elengedhetetlenek a biztonságos gyakorláshoz, de a mindennapi életben sem árt, ha tudnak a gyerekek esni (több szülő elmeséléséből bebizonyosodott, hogy igen hasznosak az itt tanultak).

3. Játékos mozgáskoordinációs gyakorlatok, életkoruknak megfelelő erősítő gyakorlatokkal kiegészítve

A mozgáskoordinációs gyakorlatok az agy egyensúlyközpontját ingerlő mozgásformák. Általánosságban elmondható, hogy az egyensúlyközpont ingerlése nyomán alakul ki a testkép, majd az éntudat és az önkontroll.
Az erősítő gyakorlatok célja az állóképesség növelése, az izomzat fejlesztése.

4. “Aikikendoka”

A gyerekek egyik nagy kedvence az “Aikikendoka”, mely játékos páros vívás, ill. csaták keretében fejleszti koncentrációs, koordinációs és térérzékelési képességüket. Japánban számos magas beosztású üzletember kendózik annak jótékony hatása miatt, hiszen a csata során is azonnali döntéseket kell hozni, ezért az nagymértékben fejleszti az intuitív (ösztönös döntési) képességét. A gyerekeknek ezért fejlesztettük ki ennek teljesen biztonságos módját, az “Aikikendoka”-t, ahol kimondottan erre a célra készített szivacskardokkal gyakorolnak, kizárva így bármiféle sérülés veszélyét.

5. Önvédelmi technikák elsajátítása

Az aikido gyakorlás önfegyelemmel, magabiztossággal, határozottsággal ruházza fel annak gyakorlóit.
Az edzések során a gyerekek nem rúgják és ütik egymást, hanem a gyakorló partnerük támadó energiáját felhasználva földre viteleket, ún. rögzítés technikákat, és ha már az eséstechnikák biztonságosan mennek, dobás/gurulás technikákat tanulnak.
A gyakorlás során a feladatokat jobb és baloldalra is végre kell hajtania a gyermekeknek, ami harmonizálja a két agyféltekéjüket, ennek eredményeképpen fejlődnek koordinációs és tanulási képességeik.

5. Fegyveres gyakorlás

A gyermekedzésekkel ellentétben, a juniorok már minden edzésen gyakorolnak fa fegyverekkel. Fontos megjegyezni, hogy ez a gyakorlás is teljesen biztonságos.

Boken: fakard
Jo: 128 cm-es fabot

Nincs éles határvonal az aikidoban a taidzsucu (pusztakezes technikák) és a fegyveres gyakorlás között, mivel a filozófia és annak mozgásban való megnyilvánulása a kettőben ugyan az. A fegyverek szerves részét képezik az edzésnek, mivel a velük végzett gyakorlás az elsajátítandó pusztakezes technikák forrásai.

A fegyveres gyakorlástól javul a testtartás, finomítja a megfelelő támadási távolság kialakítását, a pontosságot, a koncentrációt, és a központ fogalmának megértését, mivel amikor mindkét kezeddel bokken-t, jo-t fogsz, két karod természetesen közel kerül egymáshoz, és a tested központjából fog mozogni.


Mivel az aikidóban nincsenek versenyek, ezért a gyerekek örömmel, felszabadultan tudnak gyakorolni a győzelem vagy vereség érzése nélkül, saját képességeiknek megfelelően. Az aikido az egymással való versengés helyett a saját hibáink csiszolására ösztönöz, mivel itt nem a másik „legyőzése” a cél, hanem a közös gyakorlás öröme, ezért a kezdetben kevésbé ügyes gyermek sem marad sikerélmény nélkül.

Az aikidoban a megszerzett tudás mérhetősége az övvizsgákban van. Az időszakonként rendezett vizsgák alapján sikerélmény éri őket, hogy egyre ügyesebbek lettek, és egyre összetettebb technikákat tudnak megcsinálni. A sikeresen teljesített fokozatot színes övekkel jelezzük, és minden sikeres vizsga után oklevelet kapnak a gyerekek. A rendszeresen megtapasztalt pozitív élmény új lendületet ad a gyerekeknek a sportolás folytatására. (Lásd bővebben vizsgák menüpont alatt.)


Ruházat – felszerelés

Az első hónapban megfelel bármilyen hosszú szárú szabadidő nadrág (cipzár és csat nélkül), felülre pedig egy póló. A tatamin mezítláb gyakorlunk.

Ezt követően javasolt aikido gyakorló ruhát vásárolni, mivel számos gyakorlathoz, pl. amikor ruhafogásból dolgozunk, megfelelőbb, mint egy póló, másrészt a közös ruha erősíti a közösségi szellemet, a csapathoz tartozást. Vizsgánál már elengedhetetlen a megfelelő aikido gyakorló ruha. Kérésre segítünk a ruha beszerzésében.

Az edzéseken használt gyakorló eszközöket mi biztosítjuk.


Hozza el Ön is gyermekét nyílt edzésünkre, ismerkedjenek meg dojonkkal, ahol a gyerekek gyakorolnak, nézzenek végig egy edzést, és tegyék fel bátran esetleges kérdéseiket! Ha gyermeke kedvet kap, várjuk szeretettel tagjaink közé!

Ingyenes nyílt edzések időpontja >>

Edzések időpontja >>

Ha gyermeke még 10 év alatti, akkor kérem, kattintson ide >>
Ha elmúlt már 14 éves, akkor pedig         kattintson ide >>

Várjuk szeretettel Ön gyermekét is tagjaink közé!

Aikido japán önvédelmi harcművészeti oktatás Esztergom Szentgyörgymezőn