aikido kezdőknek

Merd elkezdeni! – Aikido kezdőknek

A dojonkban gyakorló felnőttek közül többen elmondták, hogy mielőtt eljöttek az első edzésre, sokszor azt több hónap „ráhangolódás” előzte meg. Többen azon aggódtak, hogy meg tudják-e majd csinálni a technikákat, vagy, hogy még soha nem gyakoroltak harcművészetet, hogyan fognak hozzájuk viszonyulni az edzőtársak, be fognak-e tudni illeszkedni. De ilyen kétségek is előfordultak, hogy talán túl öregek, túl vékonyak, vagy épp túlsúlyosak…


Szabolcs

„Én nagyon is magamra ismertem az itt felsorolt egyik „hezitáló típusban”. Merjem? Ne merjem? Ott csak fiatalok lesznek. Lehet hogy megmosolyognak majd? Esetleg egy az egyben kinevetnek? Végül is több mint egy éven keresztül őrlődtem a saját kétségeim között. Teljesen feleslegesen. Szó szerint feleslegesen. Aztán egyszer egy téli napon, egy péntek délután felvettem a kapcsolatot a dojo vezetőjével, és már a telefonon váltott első pár mondat után megbizonyosodtam róla, hogy jól döntöttem. Az is világossá vált rögtön, hogy teljesen ok nélkül elfecséreltem a halogatással, indokok gyártásával töltött korábbi több mint egy évet. Valójában megfosztottam magam minden olyan jó dologtól, amit most már teljes körűen élvezhetek. A remek, figyelmes csapat, a jó hangulatú, testet és az elmét is megtornáztató mindig újat és újat mutató edzések. És nem utolsó sorban, az edzéseken kívüli, minden tekintetben egyedi kötetlen hangulatú csapat építő szabadidős programok. Egy igazi kis családi társaság ez, ahol nem néz le senki, ha egy kicsit bénázok, és a tiszteletért cserébe tiszteletet kapok. Mert folyamatosan tudatában van mindenki, hogy ő is így kezdte. Nekem ezt jelenti ez a dolog. 


Az elhatározás megkönnyítése érdekében megosztok pár gondolatot:

Ha az Aikido Tada Ima Dojoban kezdőként elkezded a gyakorlást, a beilleszkedésed megkönnyítése és a biztonságos gyakorlásod érdekében személyedre szabottan egy gyakorlatsort állítok össze számodra, amit türelemmel és precízen lépésről-lépésre átveszünk, több edzésen keresztül, figyelembe véve, hogy mindenkinek különböző a fejlődési üteme.
Ebben a gyakorlatsorban alapmozgások, gurulás-technikák és alaptechnikák szerepelnek, mind pusztakézzel, mind fegyverekkel. Ennek elsajátítása után van lehetőséged csatlakozni a többi gyakorlóhoz, de aggodalomra semmi okod, a dojomban csak segítőkész, barátságos és udvarias emberek gyakorolnak.
Az aikido edzéseken nem ellenfelek állnak egymással szemben, hanem gyakorlópartnerek, akik segítik egymást a fejlődésben, a technikák tökéletesítésében.

A fentiek tükrében felvetődik a kérdés, hogy: Kinek ajánlott az aikido gyakorlása?
Nőknek, férfiaknak, gyermekeknek egyaránt. Életkortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárki gyakorolhatja az aikidot saját képességei szerint, mivel tiszteletben tartjuk, hogy mindenkinek különböző adottságai és fizikai képességei vannak, és különböző okok miatt kezdik el az aikidot gyakorolni.
Felnőtt csoportunkba 14 éves kortól lehet csatlakozni. Ahhoz, hogy elkezd a gyakorlást a dojonkban, semmilyen előképzettségre nincs szükséged, csak szorgalmadat, lelkesedésed és nyitottságod hozd magaddal.

Ha dojomhoz való csatlakozással kapcsolatban kérdésed van, keress bátran! Várunk szeretettel!

Ingyenes nyílt edzések időpontja >>

Aikido japán önvédelmi harcművészeti oktatás Esztergom Szentgyörgymezőn